Friday, 10 February 2017

APE ITU G6PD? BOLEH KE MAKAN SET BERSALIN IBU?Apakah sebenarnya yang dikatakan Penyakit G6PD ? G6PD ialah singkatan nama ( enzim Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase ) yang terdapat di dalam sel darah merah. Ia bertindak dalam melindungi sel darah merah daripada pecah (hemolisis) bila terdedah kepada ubat-ubat tertentu, makanan atau jangkitan. Penyakit kekurangan enzim G6PD atau lebih dikenali dengan nama G6PD ini merupakan satu penyakit bawaan genetik. Ia boleh menyebabkan anemia akibat stress pengoksidaan apabila pesakit tersebut terdedah kepada ubat-ubatan, makanan atau bahan-bahan tertentu. Akibat daripada stress pengoksidaan, sel-sel darah merah akan pecah dan ini menyebabkan anemia berlaku. Proses pemecahan sel-sel darah merah ini dinamakan hemolisis.

Apakah yang dimaksudkan dengan kekurangan enzim G6PD? Di dalam sel darah merah terdapat satu jenis enzim yang bertanggungjawab mengekalkan kestabilan sel darah merah daripada pecah iaitu enzim G6PD (Glucose-6-phosphate dehydrogenase ). Apabila paras enzim ini rendah, sel darah merah tidak mampu menahan keadaan stress seperti dalam kes jangkitan teruk atau apabila bahan kimia atau ubat-ubatan tertentu diambil, sekaligus menyebabkan sel darah merah pecah. Hemolisis berlaku dengan cepat dan ini membawa kepada hemolitik anemia. Kekurangan (deficiency) G6PD bukanlah satu kecacatan atau penyakit. Ia adalah satu fenomena keturunan yang selalunya dialami oleh bayi lelaki.

Dinasihatkan smakanan-makanan seperti : kacang parang (fava beans) makanan yang mengandungi pewarna tiruan methylene dan toluidine blue makanan yang mengandungi sulfida kacang soya atau produk soya Sesetengah produk bebas gluten seperti tepung semua jenis kacang atau produk kacang Asid askorbik tiruan yang biasanya terdapat dalam vitamin C gula-gula dan makanan berperisa menthol Selain menjaga pemakanan.
Ibu-ibu yang menyusukan bayi yang kekurangan enzim G6PD digalakkan meneruskan penyusuan tetapi mereka perlu mengelakkan ubat-ubat berikut agar tidak termasuk di dalam susu ibu : ubat nyamuk (mengandungi pyrethium) ubat gegat (mengandungi napthalene) ubat-ubatan cina (senseh) ubat-ubatan herba atau jamu-jamuan ubat anti-malaria ubat sakit kepala seperti paracetamol (mengandungi thylenol) Apabila berjumpa dengan doktor, maklumkanlah pada pihak klinik atau hospital bahawa anda mempunyai masalah kekurangan enzim G6PD supaya doktor tidak mempreskripsikan ubat yang boleh menyebabkan anemia. Anda juga dinasihati supaya tidak mengambil ubat-ubatan dengan sendirinya terutamanya antibiotic dan lain-lain ubat-ubatan tanpa mendapat nasihat doktor terlebih dahulu

BOLEH KE IBU DALAM PANTANG AMALKAN SET BERSALIN IBU JIKA BAYI ADA KEKURANGAN G6PD???

Ya.. boleh, Ibu2 yang mempunyai anak menghidap kekurangan G6PD boleh mengamalkan SET BERSALIN IBU AMBAR KENANGA dengan di beri kelonggaran mengambil dahulu AK TIMOYAN & AK TIARAH disebabkan ia hanya merupakan rempah ratus & buah-buahan sahaja.
Selepas habis amalkan kedua-dua AK TIMOYAN & AK TIARAH, amalkan AK IBU dengan mengambil satu (1) kapsul AK IBU pagi & malam pada minggu pertama.
Pada minggu kedua, amalkan satu (1) kapsul AK IBU pada pagi dan dua (2) kapsul AK IBU pada waktu malam.
Pada minggu ke tiga dan seterusnya, ambil dua (2) kapsul AK IBU pada pagi & malam.
SET BERSALIN AK amat Ringkas, Mudah, dan Selamat. Mengamalkan Perbidanan Arab tanpa perlu berparam, pilis, tungku dan sebagainya.


CEPAT2 hubungi kami di talian : 012-2998154 kami menanti panggilan dari anda. ;)


LIKE & SHARE 
Instagram:@ambarkenanga
Facebook Page: Ambar Kenanga Official
Blogwww.ambarkenangaofficial.blogspot.my

No comments:

Post a Comment

Mohon kerjasama anda supaya membuat ulasan atau pertanyaan dengan baik dan bersopan. Ulasan bersifat spam tidak akan diterbitkan. Terima kasih atas pengertian anda.