Friday, 10 February 2017

APE ITU EKZEMA?Ekzema atopik atau dermatitis. Atopi bermakna kecenderungan mendapat penyakit seperti ekzema, asma dan demam alergi. Kesannya sama: kulit kering, gatal, merah dan rekah, yang kadangkala meleleh cecair dan berdarah. Ruanm yang lazimnya terkena ialah tangan, muka, leher, siku dan belakang lutut.

Ekzema bermakna penghalang kulit tidak berfungsi sebaik yang patut. Ini boleh membuatkan kulit anda lebih senang diserang infeksi dan alergi yang boleh membuat keadaan lebih teruk.

Antara faktor yang terkena ekzima ini seperti, Gatal pada kulit ni kejap timbul, kemudian hilang…….kulit pulak bertompok merah ke coklat-kelabu, gatal selalunya pada waktu malam, kulit seperti timbul dan ada cecair dalamnya dan kalau di garu cecair akan keluar, kulit jadi bersisik & berkudis…
Selalu hadapi masalah kulit tersebut? Itu adalah gejala EKZEMA.
Faktor yang memburukkan lagi gejala ekzema seperti:
1.Kulit kering
2.Mandi terlalu lama dengan air panas.
3.Stress.
4.Berpeluh.
5.Cuaca yang berubah2.
6.Kelembapan rendah.
7.Pelarut, pembersih, sabun atau detergent.
8.Habuk, pasir, asap rokok & pencemaran udara.
9.Pemakanan seperti telur, susu, ikan, kacang soya atau gandum.

Bolehkah ekzema ni sembuh? Tidak, tapi boleh dikawal dengan:
1.Elak rangsangan seperti di atas.
2.Jangan di garu.
3.Kenalpasti sabun yang sesuai untuk kulit anda.
4.Pakaian kapas.
5.Gunakan humidifier.

Reda kan jangkitan ekzema dengan MINYAK AMBAR. Pastikan kulit sentiasa lembap dengan sapuan MINYAK AMBAR KENANGA untuk menghalang penyejatan kelembapan dari permukaan kulit anda. Dengan bahan-bahan rempah ratus yang berkuati dan bahan semula jadi menjadikan Kulit akan sentiasa lembap dan cantik semulajadi.CEPAT2 hubungi kami di talian : 012-2998154 kami menanti panggilan dari anda. ;)


LIKE & SHARE 
Instagram:@ambarkenanga
Facebook Page: Ambar Kenanga Official
Blogwww.ambarkenangaofficial.blogspot.my

No comments:

Post a Comment

Mohon kerjasama anda supaya membuat ulasan atau pertanyaan dengan baik dan bersopan. Ulasan bersifat spam tidak akan diterbitkan. Terima kasih atas pengertian anda.